haldokló macska tünetei

A haldokló macska tünetei, a búcsú előjelei

Egy házi kedvenc elveszítése a legfájdalmasabb tapasztalatok közé tartozik, amire nem lehet igazán felkészülni. Mégis fontos, hogy felismerjük a haldokló macska tünetei közül legalább néhányat, hiszen így a megfelelő állatorvosi kezeléssel talán mégis megmenthetjük a bundás lakótársunk életét, vagy legalább megpróbálhatunk enyhíteni a szenvedésein. Az állattartásról számos hasznos tanáccsal szolgáló kutyulva.hu internetes oldal szerint, a haldokló macska tünetei közé tartozhat a ziháló lélegzetvétel, illetve a pupillák kitágulása, de a kifakult bunda, az étvágytalanság, a kedvetlenség és a nehézkes mozgás is intő jelnek tekinthető.

Talán sokan nem tudják, hogy míg a jó egészségi állapotban levő doromboló játszótárs szeret a figyelem középpontjában lenni, az elmúlásra készülő cica inkább elrejtőzik a világ elől. A haldokló macska tünetei közül az egyik kevésbé látványos, ha a kedvencünket a lakás egyik rejtett zugában találjuk ahonnan sem a legízletesebb táplálékkal, sem a legizgalmasabb játékkal nem tudjuk kimozdítani.

A leggyakoribb macska betegségek és gyógymódok

A megváltozott viselkedésű, illetve rosszullétre utaló tüneteket produkáló cicáknál szerencsére nem kell minden esetben a legrosszabbra gondolnunk, a macska betegségek többsége ugyanis gyógyítható. Ilyen például a macskanátha, aminek jellegzetes tünetei – akárcsak az emberi influenzánál – a köhögés, tüsszögés, orrfolyás. Ezen betegség ellen a kombinált oltásokban megtalálható calici vírus ad védelmet a kedvencünknek, de ha mégis elkapja, akkor tünetileg lázcsillapítással, a szemgyulladás és az orrfolyás enyhítésével kezelhető.

A macska betegségek közé tartozik a fogkőképződés is, amit, ha elhanyagolunk, akár szívbillentyű-gyulladáshoz is vezethet. A gyakori macska betegségek feltérképezése során, a bélgyulladásról sem feledkezhetünk meg, aminek kezelési módja a diétás étrend, súlyosabb esetben a koplaltatás, gyulladás fennállásakor pedig az antibiotikus terápia. A cica képes jelezni felénk, hogy valami nincs rendben, csak figyelni kell rá.