kéményrendszerek

A kéményrendszerek kialakításának fontossága

Manapaság egy építkezés megkezdése előtt, már a ház tervezésénél gondolni kell a kémény kiválasztására. Egyáltalán nem szabad lebecsülni a házak építése során a kéményrendszerek jelentőségét. Az elsődleges szempont, amelyet figyelembe kell venni a kémény kiválasztásnál az, hogy milyen típusú fűtőberendezést fogunk használni.

A hagyományos tüzelésű cserépkályhák helyét egyre inkább felváltják a különféle kialakítású kazánok, divatos kandallók és egyéb modern fűtőberendezések, amelyeknek más és más a működési elvük. Másik fontos szempont a kéményrendszerek kiválasztásánál a ház méretéhez képest legbiztonságosabb kialakítás megtalálása. Lehetnek hőszigeteltek vagy abszolút kéményrendszerek, amelyek bármilyen tüzelőanyaggal működő tüzelőberendezéshez beköthető.

A lakossági kéményseprés minden településen elérhető

Statisztikák szerint, minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. Azért, hogy a kéménytüzet és a szén-monoxid mérgezés veszélyét elkerüljük, célszerű tenni az otthonunk biztonságáért. Éljünk a lakossági kéményseprés lehetőségével, gázfűtés esetén kétévente, szilárd tüzeléses fűtés esetén pedig évente érdemes szakemberrel átvizsgáltatni kéményrendszerünket.

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, amely a szénvegyületek tökéletlen égése során képződik. Belégzés során fejfájást, szédülést, émelygést okoz, tartós hatása lehet a szívizmot ellátó koszorúerek keringésének csökkenése, amely növeli a szívinfarktus kockázatát. A lakossági kéményseprés fűtési szezonon kívül is elérhető szolgáltatás, amely ebben az esetben gyorsabb és a várakozási idő is rövidebb, mint a csúcsszezonban.