ittas vezetésért járó büntetés

A leggyakoribb ittas vezetésért járó büntetések 2018-ban

A nehéz és fárasztó munkával töltött napok után szívesen mozdulunk ki egy kicsit a haverokkal, így nem ritka eset az sem, ha a szórakozással töltött órákat néhány alkoholos ital legurítása is kíséri. A hangulatos kocsma-estek azonban csak akkor elfogadhatóak, ha a lakásunkba nem a saját járművünkkel térünk haza.

Az ittas vezetésért járó büntetés 2018 esztendejében sem kímélte azokat, akiket a kellemes percek megélése közben elhagyott a józan megfontoltságuk, sőt, a kiszabható büntetés valamelyest szigorodott is az előző évekhez képest. Valóban, az a személy, aki illuminált állapotban ül volán mögé, hatalmas kockázatot vállal, hiszen még a legkiválóbb sofőrök érzékei sem működnek elfogadhatóan, ha korábban alkoholt fogyasztottak.

Ebben az esetben a zéró tolerancia lép életbe, hiszen, ha a helyzet balesetté eszkalálódik, nemcsak az ittas vezető, de a vele egy járműben helyet foglaló egyének, sőt, az utcán sétáló ártatlan gyalogosok is veszélybe kerülnek. A pénzbírság csupán a legenyhébb ittas vezetésért járó büntetés 2018 évében, így mindenképpen ajánlatos jó alaposan megfontolni, hogy megéri-e elhamarkodott döntést hozni.

Természetesen e két véglet között akadnak még szép számmal olyan módszerek, amelyekkel a törvény emberei elrettenthetik azt a személyt, aki az italozás után is elég affinitást érez magában a vezetéshez. A közérdekű munka és a jogosítvány bevonása szintén az ittas vezetésért járó büntetés opciók közé tartoznak. Ha az ittas vezetésért járó büntetés kiszabásáról van szó, először is fel kell mérni a sofőr vérében található alkoholszintet.

Ha az alkoholos befolyásoltság mértéke meghatározásra került, meg kell vizsgálni az érintett személy előéletét is, hiszen, ha már volt hasonló eljárásban része, az ittas vezetésért járó büntetés még súlyosabb is lehet, mint azt az alkoholos befolyásoltság szintje indokolná, de egyéb tényezők, mint például a terhelt személyi körülményei, szintén mérvadóak lehetnek. Ennek tudatában az egyetlen járható út, ha minden alkalommal, tiszta tudattal ülünk volán mögé.