Nemezelő gyapjú

A nemezelő gyapjú régen és ma

A klasszikus és modern kézműves technikák kiválóan megférnek egymás mellett, így nem kell lemondania a hagyománytiszteletről sem, ha alkotni szeretne. Jó példa erre a nemezelő gyapjú esete is. Bár az anyag származásából adódóan Ön is feltételezheti, hogy csupán a falvak környékén elterjedt ez a technika, azonban az internetnek és a webáruházaknak hála, mára nagyon könnyen elérhetővé vált minden érdeklődőnek.

Természetesen az egykori és a mai felhasználási körök nagymértékben eltérnek egymástól. Míg régen jurták, sátrak előállítására használták, amihez akár több száz juh megnyírása is szükség lehetett, mostanában inkább csak kisebb, kreatív, dekoratív elemek gyártására szolgál a nemezelő gyapjú.

Annak érdekében, hogy a gyapjúszálak összeálljanak egy egységes felületet alkotva, használhat meleg vizet, mivel hatására a szálak erőteljesen összehúzódnak. Emellett hengerelés által is hasonló eredményt érhet el. Ezen lépés befejezése után az elkészült tárgyat tetszés szerint díszítheti, mintázhatja.