milyen a jó futócipő

Derítsük ki, hogy milyen a jó futócipő!

Akár hivatásos, akár amatőr sportoló vagy, a megfelelő lábbeli kiválasztása kulcsfontosságú a sikerhez. Az, hogy számodra milyen a jó futócipő, több tényezőtől is függ. Erre nemcsak azért érdemes odafigyelned, hogy elsőnek érjél célba a versenyeken, hanem elsősorban az egészséged megőrzése érdekében. Terepre és aszfaltra más-más keménységű cipőket terveztek, a betonútra javasolt lábbelik például rendszerint könnyebbek, mint a füves vagy homokos talajon használatosak és védelmet nyújtanak a kemény felülettel szemben.

Ugyanakkor, a lábállásod, vagyis a bokád befelé dőlésének mértéke is meghatározza, hogy számodra milyen a jó futócipő. A hetkoznapiegeszseg.hu internetes oldalon háromféle lábállást különböztetnek meg, amelyek ismeretében pontosan megállapíthatod, hogy az adottságaid függvényében milyen futócipő való.

Futás kezdőknek, korosztálytól függetlenül

Nem számít, hogy a huszonévesek vagy a harmincasok-negyvenesek, esetleg az idősebb életkorúak táborához tartozol, ha rendszeres testmozgásra vágysz, van néhány alapszabály, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartanod. A futás kezdőknek fokozott óvatosságot igényel, ez leginkább az izmok kellő bemelegítését, valamint a szervezet túlerőltetésétől való óvakodást jelenti.

Az sem baj, ha kezdetben kocogással vagy sétával kombinálod ezt a könnyűnek nem nevezhető mozgásformát és hétről-hétre növeled a leszaladt kilométereket. Az említett honlapon ebben a témakörben is sok hasznos tanácsot találsz és megtudhatod, hogyan válhat a futás kezdőknek is igazi sikertörténetté.