Professzionális szerszámgépek

Gérvágókkal a pontos vágásokért

Ha nem tökéletesek az illesztések, akkor az egész projekt mehet a kukába. Ehhez precíz mérésekre és sebészi pontosságú vágatokra van szükség, ami a gérvágók segítségével kivitelezhető. Ebben az esetben természetesen nem a gérvágó ládákról van szó, hiszen ezeknek csupán annyi előnyük van a gérvágó gépekkel szemben, hogy olcsók.

A használatuk nehéz és hamar tönkremennek, cserébe nem kerülnek sokba. Aki nem szeretne kézi fűrésszel babrálni és a későbbiekben idegeskedni, mert nem sikerült a derékszögű illesztés, akkor az inkább válasszon egyet a Makita, esetleg a Hitachi gérvágók közül! Nagyon sokféle beállítási lehetőség közül választhatunk, ezért a bonyolultabb vágatok is egyszerűen kivitelezhetővé válnak.

Aki jártas az asztalosipari munkákban, az jól tudja, hogy elég egy apró eltérés és hézagos vagy ferde lehet a végeredmény. Ennek a kiküszöbölésére nem sok megoldás van. A hibás munkadarabot újra kell szabni, ami időigényes és újabb költségeket vonhat maga után. A gérvágók viszont feledtetik velünk az efféle gondokat.

Próbáljunk csak meg puszta kézzel egy tökéletes 90 vagy egy 45 fokos vágatot kivitelezni. A végeredmény biztosan hagy majd némi kívánnivalót maga után. A munkadarab szélessége sem lehet korlátozó tényező, ráadásul a fűrészek sebessége is tetszés szerint állítható, az adott faanyag keménységéhez vagy puhaságához mérten. Tiszta környezetben kellemesebb dolgozni, ezért porszívót is csatlakoztathatunk a modern gérvágókhoz. Egy 1400 Wattos modell már megállja a helyét a profi asztalosműhelyekben is.