gipszkarton álmennyezet

Gipszkarton álmennyezet – kézenfekvő megoldás az elképzelésinkre

Építkezés, illetve felújítás alkalmával sokszor elsődleges szempont, hogy a választott anyaggal könnyedén tudjuk dolgozni, mindezt alacsony költségek mellett. A gipszkarton álmennyezet okkal népszerű megoldás, hiszen a beépítése rendkívül egyszerű, pozitív tulajdonságai révén pedig szívesen használják a szakemberek. Mivel jól bírja a szárazvakolást, ráadásul nehézségek nélkül vágható, az ebből létrehozott szerkezetek jóval gyorsabban elkészülnek, ami fontos szempont lehet, főképp egy nagyobb renoválásnál. Bár a felhasználási területek száma igen magas, a leggyakoribb a gipszkarton álmennyezet, ami szinte minden esetben esztétikai célt szolgál.

Ennek segítségével jóval egyszerűbb megoldani a falba süllyesztett világítást, hiszen így az nem igényel komolyabb vésést. Ráadásul a vezetékek elrejtése is könnyedén kivitelezhető, külön munkafázis nélkül. A gipszkarton álmennyezet emellett energetikai szempontból is hasznos lehet, fölé ugyanis könnyedén beépíthető akár egy vastagabb réteg szigetelés is. Szintén kitűnő választás, ha díszes plafont szeretnénk, jóval kisebb kihívást jelent például a rozetták rögzítése egy gipszkarton álmennyezet esetén, mint a betonfalnál. Bár a beépítése nem igényel óriási szakértelmet, ha tökéletes végeredményt szeretnénk, akkor szerencsésebb, ha profikra bízzuk a munkát.

Noha újabb ingatlanok esetében bátran alkalmazható, vályogház szigetelés esetén szerencsésebb, ha kerüljük a használatát. Ilyen falazat esetében mindenképpen speciális megoldásokra lesz szükség. A vályogtégla rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkező építőanyag, aminek a használata roppant elterjedt volt az előző évszázadban és térhódítása ismét egyre jelentősebb. Ezt elsősorban jó hőmegtartó képességének köszönheti, ami legfőképp páraáteresztő adottságaiból fakad. Emiatt azonban a vályogház szigetelés során kiemelt hangsúlyt kell fektetni ezek megőrzésére, különben a későbbi vizesedés repedésekhez, illetve penészesedéshez vezethet.

Fontos, hogy a munkálatokat csak tökéletesre szárított falazat mellett szabad megkezdeni. Ezt túlfűtéssel érhetjük el a legegyszerűbben, majd ezután következhet a vályogház szigetelés gondos megtervezése. Ennek legfontosabb lépése a megfelelő vízszigetelés, enélkül ugyanis biztosan újra átnedvesednek a falak. Kardinális kérdés, hogy ezt a munkafolyamatot hozzáértő, tapasztalt szakember végezze, hiszen kizárólag a tökéletes kivitelezés garantál hosszú távú megoldást. A vályogház szigetelés tehát összetett feladat, aminek során számtalan tényezőre figyelni kell.