skót whisky

Hosszú érlelés eredménye a skót whisky

Kíváncsi vagy rá, hogyan és miből készül a világ egyik legkedveltebb szeszesitala? A valódi skót whisky természetesen Skóciában készül, a vonatkozó Scotch Whisky Regulations 2009 elnevezésű szabályozás alapján.

Ezen alapelvek szerint, a skót whiskynek az alábbi követelményeknek kell megfelelnie: legalább 40% alkoholt kell tartalmaznia, Skóciában, maximum 700 literes tölgyfahordókban kell érlelődnie, 3 évnél hosszabb ideig, Skóciában kell lepárolni és nem tartalmazhat más összetevőt, mint egyszerű karamellt színezőanyagként és vizet.

A Single Malt skót whiskyt a finomsága és az ízek széles skálája miatt világszerte elismerik, gyűjtemények és árverések tárgya, számos kóstoló est, vásár, sőt, filmes produkció főszereplője. Varázsát három rendkívül egyszerű összetevő, a víz, az árpamaláta és az élesztő rejti. Ahogy öregszik, veszít alkoholtartalmából és növekszik az ízpalettája. Skóciában több mint 100 ilyen skót whisky gyártó van. Mindegyiknek megvan a maga titka, az egyedi készüléke és a sajátos receptje.