kukta

Rozsdamentes acél kukta

A gyorsfőzők energiahatékony konyhai készülékek, a mikrohullámú sütők után a második helyen állnak. Két fő tényező járul hozzá a kukta energiahatékonyságához. Az első az, hogy a főzőkamra (a belső edény) teljesen szigetelt, így a tűzhelynek nincs szüksége annyi energiára, hogy felmelegedjen.

A második pedig, hogy a kukta lényegesen kevesebb folyadékot igényel, mint a hagyományos főzési módszerek, így gyorsabban felforral bármit. Más főzési módokhoz, például sütéshez, forraláshoz vagy gőzöléshez képest, ez akár 70%-kal is csökkentheti a főzéshez szükséges időt, illetve az energiafelhasználást. A forralás (valamint a gőzölés) a vízben oldódó vitaminok kiszivárgását okozhatja az élelmiszerből, ami csökkenti a tápértéküket.

A nagynyomású gyorsfőzők rövid idő alatt, mélyen és egyenletesen főzik meg az ételeket, valamint lehetővé teszik, hogy a vízben oldódó vitaminok 90%-át megtartsák az ételek. A kukta az ételt gőzzel telíti, ami lehetővé teszi az élénk színek és a fitokemikáliák megtartását. Hasonlóképpen, a légmentes kialakítás lehetővé teszi az ízek gyorsabb, illetve mélyebb kifejlődését.