vatelin

Kiváló hőszigetelő a vatelin

Ahhoz, hogy ki tudjuk hozni magunkból mindennap a maximumot, fontos eleget pihennünk. Bár nyáron a gyakran komoly forróságokban nehezen viseljük a meleg takarókat és mindent lerúgunk magunkról, ha aludni szeretnénk, de télen jól jön a meleg holmi. Egyre népszerűbb a vatelin alkalmazása, amit más néven még töltőfríznek is szoktak nevezni.

Ez alapvetően elmondja, amit tudnunk érdemes róla. Emlékszünk még nagyszüleink tollal töltött párnáira és paplanjaira? Na, ezeknek már teljesen búcsút mondhatunk. Még a pamut béléseket is egyszerűen kiválthatjuk a vatelin segítségével. A szintetikus anyag azért előnyösebb a természetes vonalnál, mert semmilyen allergént nem tartalmaz és nagyon kellemes tapintása van. Nem fogja csiklandozni az orrunkat és szálanként kijönni a párnából, allergiás tüneteket okozva.

Sokoldalúan használható a poliamid anyag

A vegyipar gyakran okoz problémákat, de többnyire képes csodákat is alkotni. Egy méltán elismert eredménye a poliamid anyag megalkotása. Ki gondolná, hogy az életünkben használt számos termék jelentős része a kőolajból finomított összetevőkből készül?! A műszál éppen ilyen, aminek kedvező tulajdonsági közé sorolható, hogy remekül kombinálható más komponensekkel.

Ilyen módon, a hagyományos természetes összetevők ellenálló képessége fokozható, amennyiben a gyártás során részben poliamid anyag kerül a szövetbe. Magas a vízállósága és ebből adódóan gyorsan szárad. Szinte egyetlen komoly ellensége van, mégpedig a magas hőmérséklet, aminek hatására ellágyul. Nagyon puha, szinte selyem finomságú struktúra készíthető belőle, ezért kiváló alapanyag a ruhaneműk készítésekor.

Ezért kedvelt az elasztán anyag

A ruhagyártás területén igen sokféle összetevőt használnak fel nagy sikerrel. Az évtizedek során, főként az ipari forradalmat követően, a vegyészet megjelenésével olyan kapuk nyíltak ki, amikre addig gondolni sem lehetett. Valódi csodaként tekinthetünk az elasztán anyag minden molekulájára. Ami szorosan összeforr ezzel a komponenssel az egyértelműen a nagyfokú nyúlékonyság.

Az összetevő képes az eredeti méretének ötszörösére kitágulni, bárminemű sérülés nélkül, majd a fizikai hatást követően, újból visszanyeri az eredeti alakját. Amiért igazán szeretik, az a testhez szorosan simuló képessége, ami a mozgásban semmilyen akadályt nem okoz. Az elasztán anyag könnyen házasítható más összetevőkkel, de azért vannak olyan hátrányai, amit érdemes szem előtt tartani, akárcsak a hőre való érzékenysége.

Modern és régi ruha anyagok

Egy olyan korszakban élünk, amiben mindent meghatároz a technológia. A természetes ruha anyagok helyett, gyakran a műszálak dominálnak. A legtöbb öltözet részben vagy egészben már elasztánból, akrilból, poliamidból, polipropilénből, poliuretánból készülhetnek. Szerencsére, azonban vannak olyan jól megszokott összetevők, amik még korántsem mentek ki a divatból. Jó példa erre a pamut, a selyem, a gyapjú.

További népszerű ruha anyagok még a kasmír, a kender, a len, a bambusz. Egyre több az újrahasznosított termék is, akárcsak a lyocell, az acetát, a cupro, vagy éppen a viszkóz. Bőven van amiből válogatni, így a lehetőségek széles skálája használható fel okosan.