járólap szintező

Igen sokoldalúak a járólap lerakási technikák

Eljött a lakás felújításának, átalakításának az ideje? Akkor nem szabad sokat várni, mert az alapanyag árak sem lesznek olcsóbbak, valamint a szakemberek munkadíja is csak felfelé kúszik. Az összegeket azonban csökkenthetjük, már amennyiben a saját kezünkbe vesszük a kivitelezést.

Szerencsére, a járólap lerakási technikák között a legtöbb olyan, amit bárki elvégezhet, mert nem igényel különleges szakképesítést, csak minimális gyakorlást és nagy adag lelkesedést. Amennyiben a végeredmény jól sikerül, akkor könnyen rákaphatunk az ízére és egyre nehezebb kihívásokba vághatunk bele. De mi az, amire mindenképpen megéri figyelni a siker érdekében?

A járólap lerakási technikák kulcseleme a lapszintező alkalmazása

A különféle burkolatok kiképzésénél általában alapvető elvárás, hogy kellően egyenletes, sima felszínt kapjunk. Ez a csempék esetében kimondottan fontos, hiszen mind az esztétikai szempontokból, mind a közlekedés tekintetéből nézve, a kisebb-nagyobb egyenetlenségek problémákat vetnek fel. Az elemek fektetésénél ezért is ajánlott a járólap szintező alkalmazása.

Ezen termékeknek több típusa érhető el. A piacon leginkább a kis és nagy burkolatszintező rendszerek keresettek, amilyen a TLS-BASIC és TLS-PRO. Ezeken kívül, a csavaros TLS-TORNADO és HURRICANE, valamint a többször felhasználható TLS-PROPELLER típusok azok, amik szóba jöhetnek. A járólap szintező révén kiküszöbölhetőek az olyan alapvető hibák, amik többnyire a munkálatok, valamint a ragasztó száradásából kialakuló anyagmozgások során következnek be.

Ezek általában csak néhány mm eltérést hoznak létre, de ennyi is bőven elég a fogazott felszín megjelenéséhez. A járólap szintező gyors és költséghatékony burkolást tesz lehetővé, aminek hála, a kívánt végeredmény nem marad el. A TLS saját fejlesztésű és gyártású termékei minden felmerülő igényt kielégítenek, amikkel a különféle járólap lerakási technikák pontosan kivitelezhetőek. Melyek lehetnek ezek?

A járólap lerakási technikák igényre szabhatóak

Amikor csempézésről van szó, akkor legtöbben azonnal, a jól megszokott hálós elrendezésre gondolnak. Ez nem véletlen, ugyanis a járólap lerakási technikák között ez a leggyakoribb módszer. Természetesen van lehetőség feldobni az otthon hangulatát másféle elrendezéssel is, de ez valamivel több gyakorlatot igényel.

Az sem árt, amennyiben először mindig szárazon történik a lapok lehelyezése, hogy lássuk, miként fog festeni a végén. Amennyiben tetszik az adott elrendezés, akkor kezdődhet a munka. A járólap lerakási technikák között, a hálós diagonál elrendezés a második legismertebb. Itt arról van szó, hogy az alapvetően négyzet alakú csempék elfordítva lesznek és rombuszként történik a lefektetésük.

A következő a járólap lerakási technikák közül a kötésben való elrendezés. Ennek ugyanúgy megvan a maga bája, ami miatt sokan kedvelik. Ennél jóval bonyolultabbak a nova elrendezések, ahol a nagyobb lapok közé sokkal kisebb méretű darabok kerülnek behelyezésre. De ez még mindig nem minden!

A lapszintező alkalmazása a járólap lerakási technikák függvényében

A járólap lerakási technikák természetesen nem érnek véget a fentebb felsoroltakban, mert nemcsak négyzet alakú csempékkel lehet dolgozni, hanem téglalappal is. Ez pedig tovább fokozhatja a változatosságot. A kombinációk száma hatalmas, így mindig létrehozható valamilyen egyedi stílus.

Azonban, bármilyen mintában történjen a burkolás, a lapszintező rendszerek valamelyike legyen mindig kéznél! A hálós és nova elrendezésnél a hagyományos fugakeresztek amúgy sem alkalmazhatóak, csak ezek T variánsai. Ezzel szemben, a lapszintező talpak minden esetben kiváló segítséget nyújtanak, amikkel az 1-5 mm közötti fugahézagok megtartása egyszerűen elvégezhető.

A kisebb lapoknál a csavaros lapszintező is ideális választás, de az ékes rendszerek szintén jól teljesítenek. A fektetés gyorssá, pontossá és költséghatékonnyá válik. Ha már eldöntöttük, hogy tényleg egyedit alkotunk a járólap lerakási technikák személyre szabásával, akkor ne hagyjuk a végeredményt elcsúszni azon, hogy kispóroljuk a lapszintezők bevetését! Adjunk mindig a részletekre!