retró autók

Retró autók kicsinyített változatai

A klasszikus modellezés fő elve a miniatűr másolat és a prototípus egymásnak való maximális megfelelése. A méretarányos modellek igen gyakran elképesztő pontossággal ismétlik a prototípusokat és nem csupán külsőleg.

A komoly gyártók arra törekednek, hogy a retró autók megjelenését újraalkossák. A látszólagos megfelelés azonban nem minden, hiszen még a kezdő autómodell gyűjtők is észreveszik, hogy a másolatok sok tekintetben ismétlik az eredetiek külsejét. Az autóipar úttörőihez hasonlóan, az első méretarányos autómodelleket is kézzel szerelték össze.

Ezek alapvetően fa és fém alkatrészekből készültek. Az ilyen retró autók nem voltak túl gyakoriak és elsősorban a mechanizmusok építésében volt szerepük. A méretarányos járművek azonban nyíló és záródó ajtókkal rendelkeztek, egyes termékek még valódi dudákkal voltak felszerelve.

Manapság sokan gyűjtik a retró autók kicsinyített változatait, amiknek köszönhetően lehetőséget kapnak arra, hogy megismerkedjenek az autóipar múltjával és a közlekedés leghíresebb szereplőivel.