rum

Ünnepléshez tökéletes a rum

A családi összejövetelekről és az ünnepi alkalmakra a klasszikus nedűk mellől nem hiányozhatnak a röviditalok sem. Az egyik igen kedvelt fajta a rum. Ez az ital a nádcukorgyártás után visszamaradt melaszból készült égetett szesz. De készítik közvetlenül a cukornád levéből erjesztéssel és lepárlással.

A tiszta párlatot tölgyfahordóban érlelik, majd karamellel színezik. Kevesen tudják, hogy évszázadokkal ezelőtt fizetőeszközként működött rum a Karib-tenger térségében.

Ennek az italnak gyakorlatilag végeláthatatlan változata létezik, így mindenki megtalálja a kedvére valót. Fogyasztható önálló italként, de keverve is megállja a helyét.

Emellett pedig népszerű koktélok alapanyagaként is szolgál. Osztályozásának nincsenek szigorúan elfogadott szabályai, így minden területen más és más. Általánosságban négyféle különböztethető meg. Ilyenek a fehér, az arany és a fekete rum, valamint a fűszeres. A fogyasztásán túl, még felhasználható süteményekhez, valamint gyümölcssaláták és gyümölcstorták ízesítéshez is.