hódfarkú cserép

A hódfarkú cserépről röviden és tömören

A magastetők esetében bevált fedési anyagoknak számítanak az égetett tetőcserepek. A különféle változatok matériája csak kismértékben különbözik egymástól, és főleg a formai kialakításuknál, méreteikben figyelhető meg az eltérés. Pontosan így van ez a hódfarkú cserép esetében is. Milyen termék ez?

A sima vagy csak kicsit bordázott felületű, Magyarországon főleg a 175×375 mm befoglaló méretű, 11 milliméter vastagságú számít kedveltnek. Bővebben lehet erről olvasni az epitoanyag.hu oldalon. A hódfarkú cserép színe a nyers­anyag összetételétől függően lehet sárga, piros, rózsaszín vagy épp szürkéssárga.

A normál változatok készülhetnek egy füllel vagy épp lyukasztott kivitelben. A felezhető cserepek kettős füllel és hosszanti ho­ronnyal kialakítottak, a horony mentén kettévághatok. Sokan azért döntenek a hódfarkú cserép mellett, mert fagyálló, nyers kivitelű és külön kíván­ságra különböző színű bevonattal is kérhető.

A gerincképzés érdekessége, hogy az kúpcseréppel történik. Kis felületű tetőkön és tetőablakok felett a hódfarkú cserép fedés 30 fokos haj­lásszöggel készíthető, azonban a 40 fokos is bőven belefér. Ennél meredekebb fedések, sőt, függőleges burkolatok is készíthetők, de csak szegezéssel.

Bővebben a kerámiacserepek előnyeiről

A mai napig nagyon kedveltek a kerámiacserepek. Ezekről bővebben sok hazai weboldalon lehet információt gyűjteni. Ennek köszönhetően hamar megtalálható az, amelyik minden téren megfelel az igényeknek. Az efféle termékek anyaga nom szemcséjű, kivirágzást vagy elszíneződést okozó szennyező komponensektől mentes.

Az alapanyagból szalagprésen vagy különleges sajtóval alakítják ki a cserepeket, majd szárítás után nagyjából 1000 °C-on kiégetik. Bővebben olvashat mindenki erről a produktumról az epitoanyag.hu weboldalán. Nagy előnye ennek a típusnak például a betoncseréppel szemben, hogy csak szárítják azt a szakemberek, aminek köszönhetően sokkal jobban meg tudja tartani a méretét. Ezzel szemben betoncserép esetén a tető egyenletes súlynak van kitéve a jó víz zárósága miatt.