napelem inverter

A napelem inverter a rendszer lelke

Mint minden összetett rendszernek, a napelemes megoldásnak is számos része van. Ezek közül az egyik és egyben legfontosabb a napelem inverter. Olyan ez, mint az autóban a motor, ami nélkül egy csodálatos mérnöki alkotás, de egyetlen métert sem tudunk megtenni vele.

Még mielőtt kitérnénk rá, nézzük meg, hogy milyen részei vannak ennek a típusú rendszernek! Az alapkő a napelem tábla, ami befogadja a Nap sugarait és elektromos árammá alakítja. Ahhoz, hogy a tetőn maradjanak a táblák, szükség van strapabíró tartószerkezetre, ami évtizedekig tartja. A táblától aztán vezetékeken keresztül halad tovább az elektromos áram, hogy végül becsatlakozzon a napelem inverterbe.

Ennek a készüléknek az a feladata, hogy a táblák által létrehozott egyenáramot a házunkban használt váltakozó árammá alakítsa. Az inverter felelős tehát azért, hogy a Napból nyert energia érdemben hasznosítható legyen a háztartásokban. Ahogyan az autónál a motor, úgy a napelem rendszernél a napelem inverter a kihagyhatatlan központi elem.