klímagáz

Fontos szereppel bír a klímagáz

Nem lehet elég hamar felkészülni a nyárra, főként akkor, ha rendszeresen közlekedünk a városban. A sokemeletes betonépületek és az aszfalttal burkolt útfelületek csak úgy szívják magukba a meleget. A dugóban várakozni korántsem megnyugtató feladat, de ha közben forróság van, akkor az tovább nehezíti a helyzetet. A klímagáz mértéke pontosan ezért meghatározó feltétel a légkondicionáló rendszerekben.

A technika sokat fejlődött ezen a területen, mert amíg a régebben használt komponensesek kijutva a környezetbe hozzájárultak az ózonréteg roncsolásához, addig az újabb készítmények mellőzik ezt a hatást. A R134a mellett, az új autókban már leginkább a 1234y klímagáz található. Bár a költségek változtak, az összetevők függvényében, de ezek megfizetése még így is megéri, hiszen a színvonalas kényelem garantálva van egyetlen gombnyomásra.

A klíma nyomáspróba lényeges lépés

Tehát, ha nem kívánunk megsülni vezetés közben, akkor előnyös a légkondicionálás biztosítása. Igaz, az ablakokat is le lehet húzni a szellőztetés érdekében, de ez sokkal kisebb hatásfokot nyújt. A rendszer felülvizsgálata bizonyos időközönként nélkülözhetetlen. Ebben kiemelt szereppel bír a klíma nyomáspróba.

Ha néhány havonta vagy rosszabb esetben hetente újra kell tölteni a csöveket, akkor biztosan szivárgás van, amit fontos kezelni. Az igaz, hogy léteznek házi módszerek az utántöltésre, de a klíma nyomáspróba hatékonyságát a szakszerű kivitelezés garantálja. A nitrogén gázzal történő feltöltés, illetve az elektromos szivárgáskereső gyors és egyértelmű választ ad a kérdésekre.

Jó szolgálatot tesz a klímahűtő

A klimatizálás viszonylag bonyolult rendszeren keresztül történik, aminek hatására a belső terekben, az előre beállított hőmérséklet alakul ki. A klímahűtő ebben a történetben fontos szerepet játszik, de csak egy aprócska része a teljes sornak. A folyamatba becsatlakozik még többek között a szárító szűrő, az evaporátor, az expanziós szelep és a kompresszor.

Ez utóbbiból indul mondhatni a történet, majd indul útjára, ahol az első megálló a kondenzátor és ventilátor, aminek a kombinációja adja voltaképpen a klímahűtő lényegi felépítését. A teljes szerkezetnek ez nem az összes eleme, mert ventilátor több helyen is található, az áramlás biztosítása érdekében, na és persze a minden állomást összekötő vezetékhálózatról sem szabad megfeledkezni, ráadásul ezek eléggé ki vannak téve a sérüléseknek.

Ilyenkor lehet fontos a klímacső javítás

A klímacső javítás rendszeres időközönként előtérbe kerülő tényező, ugyanis a hűtőközeg folyamatos áramlása komoly fizikai hatásoknak teszi ki a vezetékeket. Bár ellenálló anyagokból készülnek, de az illesztéseknél könnyen sérülhetnek. Utazás közben a jármű, az útviszonyoktól függően, kisebb-nagyobb mértékben, de rázkódik.

Ez nincs jó hatással a különféle rendszerekre, amik idővel feladják a harcot és ereszteni fognak. A klímacső javítás a sérülés mértékétől függően megoldható speciális hegesztéssel, de néha ez sem segít és csak a teljes szakasz cseréje marad. Itt a házi praktikák nem segítenek, ezért elengedhetetlen szakemberhez fordulni a probléma elhárítása végett. Ezen nem érdemes spórolni, mert később biztosan megbánjuk.