magyarországon található drágakövek

Nagyon szépek a Magyarországon található drágakövek

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy csak messze földön, egzotikus vidékeken lehet kincset, drágaköveket találni a földben, pedig ez nem így van. Vannak Magyarországon található drágakövek is, bár az tény, hogy ezeket nem lehet csak úgy összeszedni és zsebre vágni. Régebben a föld mélyén rejlő drágakövek mindegyikének tulajdonítottak valamiféle gyógyító hatást és manapság is rengetegen hisznek abban, hogy egy-egy lelki vagy testi problémájukra megoldást találnak az ásványok segítségével.

A Magyarországon található drágakövek között felfedezhető az opál és az ametiszt, amelyek népszerűek a gyógyító kövek és a különleges ékszerek kedvelőinek körében. Hazánkban több helyen is felfedezhető az opál, például a Balaton-felvidéken, a Cserháton és a Börzsönyben. A Tokaji-hegység területén, illetve a Monok vidékén szintén találhatunk nemesopált.

A Zempléni-hegységben bújik meg a különleges színű tűzopál, de néha találkozhatunk vele a Duna sekély partján is, a lerakódott hordalék között. Magyarországon található drágakövek közé sorolható továbbá az ametiszt, ez a lilás színű, csodaszép ásvány. Ennek vértisztító, stresszoldó és fájdalomcsillapító hatást tulajdonítanak.

Viszonylag gyakran kerül szem elé az ametiszt, leggyakrabban a Cserhát és Börzsöny, illetve a mátrai bányák területén. Karancs szintén jelentős ametiszt lelőhely. Hazánk területén, a felsoroltakon kívül, többféle ásvány, féldrágakő és drágakő lelhető fel. A Magyarországon található drágakövek között van kvarc, fluorit, füstkvarc, barit, aragonit, zafír, gránát, pirit, limonit, magnetit és turmalin. Ezek az alsóbb földrétegekben rejlenek.